سیستم قفل مرکزی می تواند به دلیل خرابی یا نیم سوز بودن قطعاتی چون فیوز، سوکت یونیت، رله ها، خرابی کنترل ریموت ها یا پمپ ها خراب شود که در این صورت باید عیب یابی سیستم قفل مرکزی خودرو صورت گیرد.

در این مقاله به عیب یابی سیستم قفل مرکزی خودرو شامل عیوبی مانند کند شدن قفل، خرابی رله ها و باز نشدن قفل مرکزی با دستگیره داخلی و خارجی درب و غیره می پردازیم.

ساختار سیستم قفل مرکزی خودرو

سیستم قفل مرکزی در تمامی خودروها به یک صورت طراحی می شود. این سیستم از دو بخش تشکیل شده است: بخش اول، مدار الکتریکی رمز گشا و بخش دوم، مدار الکتریکی (Flip-flop). با این حال، وظیفه اصلی این سیستم تنها با کمک این دو بخش انجام نمی شود؛ به همین دلیل، داخل هر یک از درب های خودرو، پمپی الکتریکی تعبیه شده است تا به صورت موازی به یونیت قفل مرکزی متصل و با آن در ارتباط باشد.

با فرمانی که از جانب کلید قفل مرکزی روی داشبورد یا ریموت خودرو صادر می شود، پمپ های الکتریکی، زبانه ها را فعال می کنند و درب ها قفل می شوند.

شاید دیده باشید که برخی از خودرو ها با کلیدی قفل می شوند که در قفل روی درب راننده چرخانده می شود در سیستم قفل مرکزی این خودروها، یک میکروسوئیچ در پمپ الکتریکی درب سمت راننده به کار رفته است.

با اضافه شدن این قطعه، بعد از چرخاندن سوئیچ در قفل درب سمت راننده، فرمان قفل شدن تمامی درب ها به یونیت قفل مرکزی فرستاده می شود. ارسال و دریافت اطلاعات میان ریموت و دکمه روی داشبورد و یونیت قفل مرکزی، به کمک فرستنده های رادیویی یا مادون قرمز انجام می شود.

به همین دلیل به محض فشردن ریموت، قفل درب ها باز و بسته می شود. در بسیاری از خودروهای امروزی، این سیستم امنیتی با شکل و کاربرد سابق وجود ندارد و قابلیت های بیشتر و بهتری به آن اضافه شده است.

برای مثال در بعضی خودروها، ماژول کنترل بدنه یا یونیت BCM علاوه بر وظایف خود، وظیفه یونیت قفل مرکزی را نیز انجام می دهد. امکان اضافه کردن قابلیت هایی چون قفل خودکار درب ها در سرعت معین، باز شدن قفل درب ها حین تصادف و غیره در این نوع سیستم های قفل مرکزی وجود دارد.

عیب یابی خراب شدن قفل مرکزی خودرو

عیب یابی قفل مرکزی از جمله اموری است که دانستن آن، اضطراب و نگرانی شما را تا حدود زیادی کم می کند.

گاهی اصلا نیازی به نگرانی بی مورد نیست و به راحتی می توان از این سیستم امنیتی رفع عیب کرد، فقط ابتدا باید مطمئن شوید که اشکال از کنترلر قفل مرکزی یا خود آن است.

عمده ترین اشکالات مربوط به این سیستم در قسمت های فیوز، یونیت و سوکت یونیت، رله ها و مدار قدرت الاکلنگی رخ می دهند.

نیم سوز یا خراب شدن هر یک از این قطعات، قفل مرکزی را به طور کلی از کار می اندازد. برای تشخیص، ابتدا به سراغ این قطعات بروید و از سالم بودنشان مطمئن شوید.

توجه داشته باشید که در بسیاری از خودروهای امروزی، یونیت قفل مرکزی وجود ندارد و به همین دلیل، مشکلاتی که مربوط به این قسمت است، فقط با دستگاه دیاگ قابل تشخیص است.

دلایل خراب شدن قفل مرکزی خودرو

خراب شدن و عمل نکردن سیستم قفل مرکزی می تواند به دلایل زیادی رخ دهد که باید به بررسی و رفع آنها پرداخت. موارد زیر شامل برخی از این دلایل هستند:

• درآمدن میله سوئیچ از خار پلاستیکی

• بیرون آمدن سری محرک از پین قفل

• وجود لقی و عدم اتصال در کانکتور مستر سوئیچ یا رله

• معیوب بودن (سوکت) مستر سوئیچ

• معیوب بودن دسته سیم خودرو

• معیوب بودن رله تایمر قفل مرکزی
• خرابی دزدگیر

گاهی اوقات قفل مرکزی بیش از حد کار می کند و بی وقفه باز و بسته می شود. این موضوع وقتی پیش می آید که یونیت این سیستم، نیم سوز یا بیش از حد داغ شده، سیستم دزدگیر به صورت غیر اصولی نصب شده یا یکی از پمپ های درب ها خراب شده باشد.

هر زمان یکی از این مشکلات به وجود آید، سیستم قفل مرکزی بی دلیل فعال و غیر فعال می شود.

 بروز مشکل در کنترلر قفل مرکزی خودرو

خراب شدن ریموت نسبت به موارد قبلی، پیچیدگی کمتری دارد و ممکن است فقط باتری آن تمام یا خراب شده باشد. به طور کلی، مشکلاتی مانند خراب یا تمام شدن باتری، خراب شدن چشمی مادون قرمز، عدم عملکرد گیرنده ریموت و خارج شدن کنترلر از «سنکرون» باعث بروز مشکل در کنترلر این سیستم می شود.

خارج شدن کنترلر از سنکرون زمانی اتفاق می افتد که راننده فاصله زیادی با خودرو دارد. با هر بار فشردن کلید ریموت، کدی به سمت گیرندۀ سیستم امنیتی ارسال می شود.

وقتی فاصله ریموت با گیرنده زیاد باشد، گیرنده نمی تواند آخرین کد فرستاده شده را دریافت کند و از سنکرون خارج می شود.

بروز مشکل در پمپ درب ها

یکی از شایع ترین دلایل خرابی سیستم قفل مرکزی، عملکرد نادرست پمپ درب هاست.

گاهی ممکن است که فقط قفل یکی از درب ها عمل نکند. در چنین مواقعی فقط پمپ همان درب سوخته است و باید به سرعت برای تعویض یا تعمیر آن اقدام کرد.

علاوه بر نیم سوز شدن پمپ ها، عملکرد نامناسب شاسی ها، برخورد با رودری ها و بروز مشکل در عملکرد موتور پمپ یا چرخ دنده های آن، از دیگر دلایل خراب شدن پمپ درب ها است.

به یاد داشته باشید که پمپ ها به دلیل ارتباط الکتریکی ای که با هم و با یونیت قفل مرکزی دارند، روی عملکرد هم تأثیر می گذارند؛ به همین دلیل به محض بروز مشکل، یا باید سوکت پمپ مورد نظر را جدا کنید تا به بقیه آسیب نزند یا باید اقدام به تعمیر آن نمائید.

خرابی یکی از پمپ ها باعث خرابی سایر پمپ ها می شود؛ همچنین خراب شدن شاسی قفل درب ها، بروز اتصالی در مدار قدرت یا سایر اتصالات آن نیز باعث سوختن پمپ ها به صورت پی در پی و هم زمان می شود.