چند فناوری تاریخساز در دنیای خودرو
از زمان شروع انقلاب صنعتی، تکنولوژی در تمامی زمینهها تغییرات گستردهای در زندگی بشر ایجاد کردهاست. در صنعت خودرو نیز فناوری در گذر زمان، امکانات جدیدی فراهم کردهاست که همگی در مسیر بهبود کیفیت زندگی بشر بهکار گرفتهشدهاند. اتومبیلهای اولیه، وسایلنقلیه غیرمعمولی برای طبقه مرفه جامعه بودند که از نظر سرعت تفاوت زیادی با کالسکه نداشتند.
امروزه خودروها یکی از اصلیترین زمینههای نمایش فناوریهای جدید صنعتی و علمی هستند. در ریل تکامل صنعت خودروسازی و شتابگرفتن آن تا رسیدن به خودروهای هوشمند کنونی، صدها تکنولوژی و فناوری دخیل بودهاند. سهم تعدادی از فناوریهای خودرو، به سبب تغییرات گستردهای که در سطح کیفی و تجهیزات خودرو ایجاد کردهاند، خیلی بیشتر از بقیه است. در این مطلب، قصد داریم تا 10 فناوری تاریخساز در دنیای خودرو را خدمت شما مخاطبین گرامی معرفی کنیم.
برترین فناوریهای صنعت خودرو
صنعت خودرو همواره از پیشروترین صنایع در استفاده از نوآوریهای جدید بوده است. برندهای بزرگ خودروساز به دلیل استفاده از تکنولوژیهای جدید و پیشرفته، نقش بسیار بزرگی در پیشرفت خودروها ایفا کردهاند. فورد، بنز و بی ام و از پیشتازان بزرگ استفاده از فناوریهای جدید در صنعت خودرو هستند و در حال حاضر نیز همچنان در زمره تاثیرگذارترین خودروسازان دنیا قرار دارند.
در مسیر طولانی صنعت خودرو، از پیشرانهها و سوختهای جدید گرفته تا تجهیزات، امکانات و طراحی بدنه، تکنولوژیهای خودرو هیچ قسمتی را بدون تغییر نگذاشتهاند. به کمک سنسورهای پیشرفته الکترونیکی، امروزه هوشمندترین سیستمهای ایمنی، هشداردهنده، بازدارنده و… در خودروها بهمنظور افزایش سطح حفاظتی آنها به کار رفته است که در ادامه، بیشتر با آنها آشنا میشویم:
1. سیستم کنترل پایداری: ترمزها ایمن میشوند
در سال 1987، مرسدس بنز، بی ام دبلیو و تویوتا اولین نسخه از سیستم جدید کنترل پایداری را در خودروهای خود طراحی و اجرا کردند. سیستم فوق که با نام ESC شناخته میشود، تاثیر زیادی در حفظ تعادل خودرو در جادههای لغزنده و شرایط نامساعد جوی دارد. کنترل پایداری، لغزشهای خودرو در ترمزگیری را هنگام پیچیدن خودرو خصوصا در شرایط بارانی و مرطوب جاده به حداقل میرساند.
اگر سیستم ESC، لغزشی را در هریک از چرخها تشخیص دهد، به صورت مجزا ترمز هر چرخ را کنترل میکند تا بتواند خودرو را به وضعیت تعادل برساند؛ همچنین در بعضی از سیستمهای کنترل پایداری، دریچه گاز کنترل میشود تا نیروی منتقلشده به چرخها مدیریت شود.
مرسدس بنز برای ارتقا این سیستم، تا 5 سال به همکاری با شرکت Bosch آلمان ادامه داد؛ پس از کمپانی بنز، BMW نیز 5 سال بعد، سیستم کنترل پایداری را در تمامی خودروهای تولیدی خود به عنوان یک استاندارد مهم به کار گرفت. در سال 1997 نیز در چند خودروی کادیلاک از سیستم StabiliTrack بهعنوان اولین خودروهای آمریکایی مجهز به سیستم کنترل پایداری استفاده شد.
2. پیشرانههای هیبریدی: مصرف حداقلی سوخت
یکی از بزرگترین اهداف در صنعت خودروسازی از دیرباز تاکنون، بهینهسازی مصرف سوخت بوده است. امروزه بهلطف پیشرانههای هیبریدی، مصرف سوخت خودروها بهشدت کاهش یافته است. ژاپنیها همواره در بهینهسازی قسمتهای مختلف از جمله پیشرانه، در میان برندهای بزرگ جهانی شهرت خاصی داشتهاند. تویوتا یکی از شرکتهایی بود که تحقیق خود را در این زمینه از سال 1993 میلادی آغاز کرد و برای اولین بار در سال 1998 با رونمایی از تویوتا پریوس نسل اول، پیشرانههای هیبریدی کممصرف خود را به جهان معرفی کرد. این فناوری در ابتدای راه خود، با استقبال خاصی مواجه نشد؛ اما یک ایده انقلابی در فناوریهای خودرو بود که بعدها تغییرات چشمگیری در صنعت خودروسازی ایجاد کرد.
در حال حاضر، تویوتا پریوس نسل چهارم آخرین نمونه این خودرو در بازار کشور محسوب میشود؛ خودرویی که تا سرعت 45 کیلومتر در ساعت، تنها از پیشرانه برقی خود استفاده میکند و به همین دلیل، مصرف سوخت و آلایندگی بسیار کمی دارد.
3. کروزکنترل هوشمند یا تطبیقپذیر؛ خودروی حواس جمع!
بدون شک کروزکنترل یکی از بزرگترین فناوری های صنعت خودرو از گذشته تاکنون است. نسخههای اولیه این سیستم، تنها قادر بودند سرعت خودرو را در سطح موردنظر راننده حفظ کنند؛ اما امروزه «کروزکنترل تطبیقپذیر» که با نام «کروزکنترل هوشمند» نیز شناخته میشود، توانایی حفظ اتوماتیک فاصله ایمن با خودروی جلویی و تنظیم سرعت خودرو بر اساس جریان ترافیک مسیر را نیز دارد. علاوهبراین، کروزکنترل هوشمند در صورت لزوم، خودرو را کاملا متوقف میکند و پس از آن، با حرکت مجدد اتومبیل جلویی، خودرو را به حرکت در میآورد.
این تکنولوژی برای اولین بار در اوایل سال 2000 میلادی و توسط مرسدس بنز با راهاندازی سیستم Distronic در خودروی بنز S کلاس W220 مورداستفاده قرار گرفت. کروزکنترل هوشمند را میتوان منشا ایدههای انقلابی «رانندگی خودکار خودرو» برای شرکتهایی مانند تسلا دانست. هماکنون در بازار کشور ما، خودروهایی همچون لکسوس NX300، بی ام و 528، هیوندای سانتافه نیوفیس، کیا اپتیما JF و هیوندای آزرا IG از سیستم کروزکنترل هوشمند برخوردار هستند.
4. سیستم رهیاب ماهوارهای یا GPS: خداحافظی با نقشه کاغذی
با حضور سیستمهای جدید موقعیتیاب، هیچکس نیازی به پرسش از بقیه یا نقشه کاغذی ندارد؛ درواقع، هیچکس در هیچ مکانی گم نخواهد شد! استفادههای غیرنظامی از سیستم رهیاب ماهوارهای، در دهه 90 میلادی شروع شد. در ابتدای این دهه، شرکت مزدا برای پرچمدار خودروهای خود در آن زمان، یعنی Eunos Cosmo، برای اولین بار سیستم رهیاب ماهوارهای یا همان نویگیشن نصب کرد. به این ترتیب، GPS بهعنوان یکی از پیشرفتهترین تکنولوژی های خودرو وارد این صنعت شد.
نصب فراگیر این سیستم ابتدا در خودروهای لوکس و گرانقیمت مانند سری 7 بی ام دبلیو انجام میشد؛ اما با گذشت زمان، این تکنولوژی به بسیاری از خودروهای میانرده نیز وارد شد.
5. سوئیچ هوشمند و کیلس استارتر: چرخش سوئیچ هم لازم نیست!
طی سه دهه گذشته، کمپانیهای خودروسازی برای بازوبستهکردن درهای خودرو یا استارت سریع آن، دست به نوآوریهای متعددی زدهاند. امروزه در خودروهایی که به سیستم کیلس استارتر مجهز هستند، با قراردادن یک ریموت هوشمند در جیبتان، میتوانید بهراحتی درهای اتوبیل خود را باز کرده و پس از آن، بدون چرخاندن سوئیچ و تنها با فشردن کلید استارت برای روشنکردن اتومبیل اقدام کنید. استفاده از سوئیچهای هوشمند (Keyless) امروزه حتی در ارزانترین و معمولیترین خودروها نیز یک امر معمول و استاندارد به حساب میآید.
مرسدس بنز در سال 1998 برای اولینبار سوئیچ هوشمند را در محصولات خود مورداستفاده قرار داد. در سیستم استارت بدون کلید، به جای سوئیچ فلزی قدیمی، از یک دکمه بهعنوان استارت موتور استفاده میشود. البته در برخی از خودروهای برندهای مشهور مانند رنو تلیسمان، سیستم کیلس استارتر در قالب یک مستطیل پلاستیکی (FOB KEY) هوشمند تعریف شده است.
6. TPMS کنترل فشار باد لاستیک ها: فشار داخلی لاستیک چقدر است؟
حضور سنسورها به عنوان سیستمهای هشداردهنده، انقلاب بزرگی در فناوری های صنعت خودرو به دلیل هشدار و پیشگیری در قسمتهای مختلف ایجاد کرده است. TPMS یا سیستم کنترل فشار باد لاستیکها، یکی از سنسورهای بسیار کاربردی و حیاتی در اتومبیلهای پیشرفته امروزی است که با پایش لحظهای فشار باد لاستیک، میتواند نقش چشمگیری در کاهش مصرف سوخت، پیشگیری از ساییدگی لاستیک و همچنین حوادث جادهای ایفا کند.
سیستم کنترل فشار باد لاستیک در دو نوع dTPMS و iTPMS تقسیمبندی شده است که اصطلاحا به آنها سیستم کنترل فشار باد لاستیک مستقیم و سیستم کنترل فشار باد لاستیک غیرمستقیم گفته میشود. این سیستم، برای اولین بار در اواخر دهه 80 میلادی در پورشه 959 به کار رفت؛ اما پس از مدتی در خودروهای آمریکایی و سایر کمپانیهای خودروسازی نیز به کار گرفته شد.
7. ترمز ضدقفل ABS: از نجاتبخشترین تکنولوژیهای خودرو
فناوری ترمز ضدقفل با عمری بیش از 40 سال، بدونشک تاکنون جان میلیونها انسان را حفظ کرده است. اولین شکل از ترمزهای ضدقفل امروزی، در سال 1978 و در مرسدس بنز W116 اجرایی شد. طراحی این سیستم توسط Bosch آلمان، آغازی بر پیشرفت و گسترش ترمز ABS در تمامی خودروها بود.
قفلشدن چرخها، یکی از بزرگترین مشکلاتی است که خصوصا در جادههای مرطوب بهشدت میتواند خطرآفرین باشد. این قفلشدن، امکان تغییر مسیر را خصوصا در ترمزهای شدید از راننده میگیرد؛ اما با بهکارگیری سیستم ترمز ضدقفل در تمامی خودروها، دغدغه قفلشدن چرخها برای همیشه برطرف شد.
8. فناوریهای موبایلی در خودرو: ادغام موبایل در خودرو
فناوریهایی مانند Google Android Auto و Apple CarPlay راننده را قادر میکنند تا حین رانندگی، بدون دردستگرفتن موبایل، از تمام قابلیتهای آن استفادهکند. درواقع با استفاده از چنین فناوریهایی، رابط کاربری بزرگتری برای استفاده از موبایل خواهید داشت. از سوی دیگر، نیازی به مشاهده صفحه موبایل ندارید و میتوانید تمرکز خود را معطوف رانندگی کنید.
همانطور که از نام اندرویداتو و اپلکارپلی میتوان حدس زد، چنین سیستمهای پیشرفتهای توسط شرکتهای گوگل و اپل توسعه داده شده است و در صورت اتصال به گوشی هوشمند شما، کاملا میتواند جای سیستم اینفوتیمنت در داشبورد خودرو را به خود اختصاص داده و امکانات ویژه گوشیهای هوشمند را در اختیارتان قرار دهد.
9. دوربین 360 درجه: چشم بیرونی خودرو برای تماشای خود!
سیستمهای کمکی راننده مانند دوربین 360 درجه، ابزارهای ارزشمندی هستند که در فضاهای تنگ و برای پارک خودرو کمک زیادی میکنند. با استفاده از این فناوری، میتوانید به صورت مجازی از بالا خودروی خود را بهصورت کامل مشاهدهکنید. به طور معمول، در قسمت جلو، عقب و زیر آینههای جانبی خودروهایی که از دوربین 360 برخوردار هستند، دوربینهایی قرار دارد که مجموع تصاویر آنها درون کابین برای راننده بهصورت یک تصویر ۳۶۰درجه نمایش داده میشود. این تصاویر در کنار هشدارهای سنسورهای پارک جلو و عقب، باعث میشوند تا راننده هنگام پارککردن در فضاهای تنگ و محدود، با مشکل چندانی مواجه نباشد.
نام این مورد از تکنولوژی های خودرو در برندهای مختلف با یکدیگر فرق دارد. دوربین 360 درجه در بنز با نام پارکترونیک، در بی ام دبلیو Surround View و در آئودی با Top View شناختهمیشود.
10. کنترل شیب در سربالایی و سرپایینی HAC و DAC
سیستمهای فوق نیز ایدههایی موثر و نوآورانه در دنیای امروز خودروها هستند. سیستم HAC و DAC به راننده کمک میکند تا هنگام رانندگی در سرازیریها یا ایستادن در سراشیبیها، بتواند به بهترین شکل ممکن خودرو را کنترل کند.
لغزش ناشی از رانندگی در شیب، ممکن است به انحراف وسیله نقلیه و تلفات مالی و جانی منجر شود؛ همچنین در سربالاییها خصوصا زمان استارت یا توقف خودرو، ممکن است خودرو مقداری به عقب برود و باعث ایجاد برخورد شود. سیستمهای یادشده، وظیفه دارند تا در سربالایی از عقبرفتن خودرو جلوگیری کنند و در سرپایینی، سرعت و شتاب خودرو را کنترل کنند.
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.